Wat is dit? Er zijn meer antwoorden.
Vreemde voorwerpen - idioom B2 C1

Quiz
•
World Languages
•
Professional Development
•
Hard
Rita Niland
FREE Resource
10 questions
Show all answers
1.
MULTIPLE SELECT QUESTION
45 sec • 1 pt
de flessenlikker
de flessenschraper
een martelwerktuig
een sportartikel
Answer explanation
Met een flessenschraper of flessenlikker krijg je ook de allerlaatste restjes uit de fles of uit een pak. Het gaat voedselverspilling tegen. Deze schraper helpt je dus ook bij duurzaam consumeren. En fijn in deze dure tijden.
Of is het een symbool van de Hollandse zuinigheid?
2.
MULTIPLE SELECT QUESTION
45 sec • 1 pt
Wat is dit?
een medisch apparaat
de dunschiller
een apparaat om puistjes mee te verwijderen
een apparaat voor je nagels
Answer explanation
Een dunschiller is een speciaal mesje voor het flinterdun schillen van groenten en fruit zoals aardappelen, wortelen, pastinaken, zoete aardappelen en zelfs kiwi's. Dunschillers zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen.
Een langwerpige dunschiller zet je haaks op je ingrediënt en gebruik je door de schil van je weg te snijden. En er bestaan ook dubbele dunschillers. Daar kan je je groente tussen steken en langs twee kanten schillen. Dubbel zo snel én je kan je er minder eenvoudig aan pijn doen.
Een ronde of y-vormige dunschiller voor bijvoorbeeld komkommers of courgettes heeft een handvat met twee houders voor het mes, wat hem een tikje veiliger maakt.
Het is bijvoorbeeld ook handig om een lasagne te maken van courgette in plaats van pastavellen. Dunschillers met tandjes zijn dan weer ideaal om groenteslierten te maken.
Sommige dunschillers zijn speciaal gemaakt voor links- of rechtshandigen.
3.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
30 sec • 1 pt
Wat is dit?
de knijptang
de nijptang
de waterpomptang
de strijkbout
Answer explanation
Over het algemeen gebruikt men een waterpomptang om een ronde aansluiting mee te omvatten en aan te draaien. Hierbij kan men denken aan de koppelingen en sokken die gebruikt worden in waterleidingen.
Waterpomptangen worden veel gebruikt in de techniek. Oorspronkelijk was de waterpomptang een gereedschap dat behoorde tot de uitrusting van een loodgieter en installateur. De naam waterpomptang is ook afgeleid van de werkzaamheden van de loodgieter. Deze zorgde er namelijk voor dat onder andere waterleidingen en wateraansluitingen werden aangelegd en onderhouden. De waterpomptang behoort tegenwoordig tot het handgereedschap van verschillende vaklieden waaronder werktuigbouwkundigen.
Bekend ook is het liedje uit de Fabeltjeskrant, een programma dat zo'n 35 jaar geleden op de televisie was te zien.
4.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
30 sec • 1 pt
Wat is dit kleedje op de rugleuning van de stoel?
het sierkleedje
de antimakassar
het hoofdkleedje
de beschermkap
Answer explanation
Een antimakassar is een kleedje dat in de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw vaak op het met het menselijk hoofd in aanraking komende deel van met stof beklede stoelen en banken werd gelegd, om deze te beschermen tegen de makassarolie, die door mannen vaak gebruikt werd om het haar te verzorgen en te stileren. Makassarolie werd later vervangen door Brylcreem. De kleedjes waren vaak gehaakt en meestal wit van kleur. De (kleedjes) komen nog steeds voor op vliegtuigstoelen voorzien van klittenband, maar zijn tegenwoordig van papier gemaakt .
Jongeren van nu kennen de antimakassar hoogstens nog uit het interieur van hun grootouders of overgrootouders: een meestal wit, gehaakt en kanten kleedje dat ter versiering op de rugleuning van fauteuils, canapés en sofa’s werd gelegd. Waar komt dat exotisch klinkende woord vandaan?
Het Nederlandse woord antimakassar is ontleend aan het Engelse antimacassar, waarvan de oudste vindplaats van 1852 is. Dat woord is gevormd uit het voorvoegsel anti-, dat ‘tegen’ betekent, en de naam Macassar, een in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw door mannen vaak gebruikte haarolie. Oorspronkelijk diende de antimakassar om te voorkomen dat rugleuningen van de dure meubelstukken vet werden door de haren van de heren. Een soort “antivetkuifkleedje”. Later, toen de haarolie plaatsmaakte voor andere middelen, diende de antimakassar louter nog ter decoratie.
De destijds zo populaire makassarolie is vernoemd naar de plek waar het werd geproduceerd: Makassar, de hoofdstad van de provincie Zuid-Celebes (Sulawesi Selatan) op het eiland Celebes. De olie werd gemaakt uit de vruchtzaden van de koesambiboom of kesambiboom (Schleichera trijuga) die in de omgeving van de Indonesische stad groeide. Een woord dat is afgeleid van een aardrijkskundige naam, zoals antimakassar, noemen we een geoniem.
5.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
30 sec • 1 pt
Wat is dit?
het snijmes
het kaasmes
de kaasschaaf
de dunschiller
Answer explanation
De kaasschaaf is een huishoudinstrument waarmee een dun plakje van een stuk kaas kan worden gesneden. De kaasschaaf werd in 1925 door de uit Lillehammer (Noorwegen) afkomstige timmerman Thor Bjørklund ontworpen die zich liet inspireren door de houtschaaf. De massaproductie begon in 1927, waarna de schaaf al snel ook buiten Noorwegen werd geïntroduceerd.
Om een kaasschaaf te kunnen gebruiken moet de kaas de juiste consistentie hebben, dus niet te zacht en niet te hard zijn. De meeste Nederlandse, Scandinavische, Belgische en Duitse kaassoorten zijn geschikt om met een kaasschaaf te bewerken. Daarom wordt de kaasschaaf vooral in die landen gebruikt. Voor jonge, en dus zachtere, kaas is de gewone kaasschaaf minder geschikt doordat de kaas aan het lange blad van de schaaf blijft kleven. Hierom bestaan er ook speciale korte kaasschaven.
De kaasschaaf is ook in de Scandinavische landen in algemeen gebruik, en verder bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Zowel in Noorwegen als in Nederland worden kaasschaven met verfraaide handvatten als souvenir aan toeristen verkocht, in Nederland bijvoorbeeld met een handvat van Delfts blauw.
Een kaasrasp is een rasp om kaas mee te raspen. De kaasrasp is meestal van metaal en voorzien van kleine gaatjes met scherpe, uitstaande puntjes.
Er zijn kaasraspen die men min of meer gebruikt zoals een kaasschaaf; het handvat van de rasp is dan soms ook van metaal, maar vaker van hout of kunststof.
Er zijn ook 'kaasmolens' met een roterende rasp, waarmee gemakkelijker grotere hoeveelheden kaas te raspen zijn. Zowel bij de kaasrasp als bij de kaasmolen is de rasp van roestvast staal.
De kaasschaafmethode is een manier om te bezuinigen, door van elke post op een begroting een vergelijkbaar percentage af te halen.
6.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
30 sec • 1 pt
Wat is dit?
het gastendoekje
het billendoekje
het washandje
de mini handdoek
Answer explanation
Wassen met een lapje badstof: het washandje is een typisch Nederlands gebruik. Om het nog chauvinistischer te maken: uit onderzoek blijkt dat washandjes van de Hema het fijnst zijn, vertelt Ineke Strouken, oud-directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. ,,Mensen die geëmigreerd zijn, laten zelfs washandjes overvliegen.’’
Steeds meer Nederlanders maken minder gebruik van de oeroude traditie, ziet ze. Dat heeft volgens haar met twee dingen te maken.
Het washandje is overbodig geworden. Dat komt door de komst van vloeibare zeep, legt ze uit. ,,Het vaste zeepje, waar je een washandje bij gebruikte, is langzaam uit de badkamer verdwenen. Met vloeibare zeep heb je zo goed als geen washandje nodig.’’
Daarnaast wassen Nederlanders zich elke dag. Een wereld van verschil met vroeger. ,,Heel vroeger ging je naar de put. Later werd dat de pomp . Eén keer per week zat je in de teil met een stukje zeep en washandje erbij. Toen de douche kwam, veranderde dat ook. Rond de jaren 80 en 90 zijn we steeds vaker gaan wassen en verdween langzaam dat washandje uit onze doucheroutine.’’
Dat we vaker zijn gaan douchen, is niet bepaald vriendelijk voor het milieu, vinden ze ook in Friesland. Dus bedacht VVV Waterland van Friesland een ludieke campagne die deze week werd gelanceerd: Ode aan de Washand. Het doel is simpel: toeristen stimuleren om niet elke dag een douche te pakken in de zomermaanden. In plaats daarvan kunnen ze een washandje gebruiken, die aan een lijn hangen op verschillende campings, jachthavens en bij VVV-winkels in Friesland.
Met de campagne hopen Hoekstra, Meijer en alle andere deelnemers miljoenen liters water te besparen deze zomer in Friesland. Hoekstra: ,,Het is de makkelijkste en goedkoopste oplossing om duurzamer met water om te gaan. Zelf ben ik minder gaan douchen en gebruik ik het washandje weer. En ik moet zeggen: het scheelt ook een hoop tijd.’’
Een washandje blijft wel veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich supersnel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.
7.
MULTIPLE CHOICE QUESTION
30 sec • 1 pt
Wat is dit? Denk aan Sinterklaas.
het stammetje
de roe
een martelwerktuig
de wortels
Answer explanation
Wat takken bij elkaar gebonden? Wat zou dat kunnen zijn?
En wat heeft het met de Nederlandse cultuur te maken?
De roe of tuchtroede komt in veel Sinterklaasliedjes voor.
Wie stout was... kreeg de roe.
Meer dan dat er daadwerkelijk mee werd geslagen, werd er vooral mee gedreigd... En later was de dreiging vooral dat je de roe in je schoen kon vinden in plaats van cadeautjes.
Hoewel het iets van vroeger is, zie je soms nog Zwarte (of andere kleuren) Pieten die een roe bij zich hebben.
De roe had oorspronkelijk ook nog een andere betekenis: vruchtbaarheid.
Create a free account and access millions of resources
Similar Resources on Wayground
10 questions
De opmaat H10

Quiz
•
Professional Development
15 questions
meervoud

Quiz
•
Professional Development
10 questions
Nederlands in actie H1

Quiz
•
Professional Development
9 questions
2V spreekvaardigheid KERN

Quiz
•
10th Grade - Professi...
10 questions
na les 10 (12)

Quiz
•
Professional Development
9 questions
Het possessief pronomen.

Quiz
•
Professional Development
10 questions
Si me toca el Gordo de Navidad

Quiz
•
KG - Professional Dev...
10 questions
Finale H1-4

Quiz
•
Professional Development
Popular Resources on Wayground
25 questions
Equations of Circles

Quiz
•
10th - 11th Grade
30 questions
Week 5 Memory Builder 1 (Multiplication and Division Facts)

Quiz
•
9th Grade
33 questions
Unit 3 Summative - Summer School: Immune System

Quiz
•
10th Grade
10 questions
Writing and Identifying Ratios Practice

Quiz
•
5th - 6th Grade
36 questions
Prime and Composite Numbers

Quiz
•
5th Grade
14 questions
Exterior and Interior angles of Polygons

Quiz
•
8th Grade
37 questions
Camp Re-cap Week 1 (no regression)

Quiz
•
9th - 12th Grade
46 questions
Biology Semester 1 Review

Quiz
•
10th Grade